- DSM overweegt uit Limburg te vertrekken als de provincie geen subsidie toekent voor de herhuizing van het hoofdkantoor naar Maastricht.
- In juli maakte het speciaalchemieconcern bekend na 121 jaar te vertrekken uit Heerlen.
- In de eerste zes maanden van 2021 zette DSM een nettowinst van 1 miljard euro in de boeken.
Blijft DSM behouden voor Limburg?
Het speciaalchemieconcern maakte in juli bekend het hoofdkantoor te verhuizen van Heerlen naar Maastricht. Daar wil DSM een monumentale oude ambachtsschool en een voormalige bioscoop ombouwen tot modern hoofdkantoor. Het nieuwe onderkomen komt vlak bij het treinstation en moet eind 2023 klaar zijn.
Voor het project hebben de provincie Limburg en de gemeente Maastricht elk 1,75 miljoen euro toegezegd. Daarover is in de Limburgse Staten ophef ontstaan.
Zeven Statenfracties hebben een extra vergadering bijeengeroepen. Op donderdagavond 9 september willen ze Gedeputeerde Staten aan de tand voelen over de bijdrage.
Potje voor kleine dorpskernen
De aangekondigde verhuizing deed in Heerlen, waar DSM traditioneel is gevestigd, een storm van verontwaardiging losbarsten. "Alsof DSM de band met het mijnverleden definitief wil verbreken", zei de Heerlense burgemeester Roel Wever.
Dat de provincie bijdraagt aan die verhuizing helpt niet echt deze woede te luwen. En al helemaal niet waar Gedeputeerde Staten het geld vandaan willen halen: het geld wordt geput uit een potje voor het stimuleren van de ontwikkeling van kleine dorpskernen.
Het potje voor kleine dorpskernen is niet bedoeld voor bedrijfsverplaatsingen van multinationals, aldus een meerderheid in de Staten. De zeven fracties willen dat de provinciale bijdrage wordt opgeschort tot het Statendebat.
Bijdrage voor verduurzaming
Volgens DSM gaat het niet om een verhuisbijdrage, maar om bestaande subsidieregelingen voor verduurzaming en herstel van monumenten, waar bedrijven gebruik van kunnen maken.
"Deze subsidies hebben het financiële plaatje dat onder andere ten grondslag ligt aan het besluit van DSM om het hoofdkantoor in Maastricht te vestigen (in plaats van Amsterdam of Basel) en op die manier te behouden voor de regio Zuid-Limburg, op een financieel niveau gekregen dat voor DSM acceptabel is", aldus een woordvoerder vorige maand.
De bijdrage is volgens de woordvoerder zo'n 5 procent van de geschatte investering die DSM moet doen om het monumentale pand duurzaam, energieneutraal op te knappen.
Locatie aan de Zuidas is goedkoper
Dimitri de Vreeze, co-CEO van DSM, bevestigde dinsdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers dat het voedings- en chemiebedrijf overweegt om het hoofdkantoor alsnog buiten Limburg neer te zetten als de subsidie wordt ingetrokken.
"Ja, dan wijzigt de business case", zegt hij tegen de NOS. "Zoals we dat vaak doen in het zakenleven, dan moet je opnieuw kijken waar je staat. Dus het zou kunnen zijn dat we het dan moeten heroverwegen."
DSM heeft naar eigen zeggen naar locaties aan de Amsterdamse Zuidas gekeken. Dat bleek volgens het bedrijf de helft goedkoper per vierkante meter als het Maastrichtse kantoor.
Met de bijdrages van gemeente en provincie kan het wel uit om in Maastricht neer te strijken. "Dat soort subsidies en verbeteringen rond een monumentaal pand is wel een belangrijk onderdeel van ons besluit", aldus De Vreeze.
DSM boekte 1 miljard euro nettowinst
De heroverweging is opmerkelijk gezien de resultaten van DSM. Het bedrijf sloot het eerste halfjaar van 2021 af met een nettowinst van 1 miljard euro. Daar zat ook 567 miljoen euro aan opbrengsten bij door de verkoop van onderdelen.
De omzet bedroeg bijna 4,9 miljard euro. Dat was een jaar eerder bijna 4,1 miljard euro.
DSM zag de vraag naar vezels en andere producten die door zijn materialentak worden gemaakt in de eerste helft van 2021 sterk toenemen in vergelijking met een jaar eerder. Ook de voedingsmiddelentak groeide gestaag door. Het bedrijf verhoogde ook zijn verwachtingen.